Tarih, Kültür ve Lezzet'in Buluştuğu Şehir: Gaziantep

Türkiye’nin mutfak kültürüne büyük bir zenginlik kazandıran Gaziantep şehri, aynı zamanda da, ticari ve kültürel faaliyetler açısından önemli bir konuma sahiptir. Tarihi kimliği, konumu, kültürel mozaiği ve kendisine has lezzetleriyle mutlaka görülmesi gereken şehrin, UNESCO tarafından Dünya Gastronomi Şehri unvanına layık görüldüğünü de not edelim. 

Gaziantep'te Gezilecek Yerler 
Gaziantep, çok eski medeniyetlere ev sahipliği yapan bir bölgede yer alır. Tarihi Mezopotamya denilen yerin merkezindeki kentin ipek yolu üzerinde olması nedeniyle, birçok medeniyetin yerleşim merkezi haline gelmiştir. Haliyle tarihi zenginlikleri de oldukça fazladır. Gaziantep için müzeler şehri de denilebilir. Her sokağında ve caddesinde tarihi mimarisiyle ön plana çıkan yapılar vardır. Ancak her kentimizde olduğu gibi Gaziantep kenti de tarihi dokusunu modern mimari yapıların gölgesine terk etti ve çok zarar gördü. Yine de kentin bazı bölgelerinde tarihi miras ve yapılar koruma altındadır. 

1. Zeugma Mozaik Müzesi 

Zeugma Antik Kenti, Milattan Önce 300 yılında Büyük İskender tarafından kurulmuştur. Yıllar içerisinde defalarca el değiştiren şehir, bölgenin önemli çekim merkezlerinden biri haline gelmiş ve bugünkü Gaziantep’in oluşmasına katkı sağlamıştır. Antik kent sular altında kalmadan hemen önce, özel teknikler ile yapılan kazılar sayesinde eserler kurtarılmıştır. Dünyanın en büyük mozaik müzelerindendir. “Çingene Kızı” gibi önemli eserler bulunmaktadır.

2. Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep’in geçmişten günümüze denk ulaşan ve halen de ticari faaliyetler için kullanılan Bakırcılar Çarşısı gezilebilir. Burada, geleneksel el sanatları ustalarının eserlerini görebilir ve beğendiklerinizi satın alabilirsiniz. Ayrıca, her dükkan aynı zamanda da ustaların çalışma sahasıdır. Maharetli ellerden çıkan eserlerin serüvenini yakından takip edebilirsiniz. Çarşıda, Gaziantep’in soslarını, baharatlarını ve geleneksel tatlarını da keşfedebilirsiniz. 

3. Tarihi Antep Evleri

Halen korunan tarihi mimariye sahip evlerin çoğu iki katlıdır. Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında bulunan bu evlerin en önemli özellikleri yazın serin, kışın ise, sıcak bir ortam sağlamasıdır. Bugün bu evlerin çoğu otel olarak kullanılır. 

4. Zincirli Bedesten 

Gaziantep’in en eski çarşılarından biri olan Bedesten en çok ziyaret çeken noktalardan birisidir. İstanbul’un tarihi Mısır Çarşısı ile eşdeğerdir. Burada, geleneksel el sanatları ürünlerinden, Gaziantep lezzetlerinin satıldığı işletmelere ve çeşitli ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz dükkanlara ulaşabilirsiniz. 

5. Gümrük Hanı 

İpek yolu üzerinde kurulan Gümrük Hanı, Gaziantep Kalesi’nden korunan ve tüccarların her türlü ihtiyaçlarını karşılayabildikleri mekandı. Misafir odaları, depoları, tezgahları ve restoranı bulunan han müze olarak kullanılıyor. Gaziantep Kalesi de eski bir kaledir. Handan daha eskidir. Roma döneminden kaldığı düşünülüyor. Osmanlı döneminde ise, Gümrük Hanı’nı gözetleme ve ipek yolu güvenliğini sağlama için kullanıldı. 

6. Naib Hamamı 

1600 yılında inşa edilen hamam halen aynı hizmete binaen kullanır. İçerisinde geleneksel hamamın nimetlerinden faydalanmak mümkün olduğu gibi, cilt bakımı gibi modern zamanın hizmetlerinden de yararlanmak mümkündür. 

7. Emine Göğüs Mutfak Müzesi 

Gaziantep denilince akla nefis yemekler gelir. Bu yemeklerin Gaziantep sınırlarını aştığını ifade edebiliriz. Zengin mutfak kültürünün şehre gelen turistlere tanıtımı için mutfak müzesi faaliyete geçirildi. Gaziantep mutfağını merak eden herkes tarafından ziyaret edilen müzenin içerisinde yemeklerle ilgili her türlü bilgiyi bulabilirsiniz. 

8. Şahinbey Milli Mücadele Müzesi 

Gaziantep’in Milli Mücadele’deki rolü büyüktür. Bu nedenle kentin Antep olan ismine, Gazi unvanı eklenmiştir. Gaziantep’in mücadele yıllarındaki tarihine yakından tanıklık etmek isteyenler için Şahinbey müzesinde birçok anekdota yer verilir. O dönemin silahlarına, hançerlerine, kıyafet ve kültürüne dair birçok şeyi daha yakından tanımak mümkündür. 

Gaziantep’te Nerede Ne Yenir?
Bu soruya cevap vermek oldukça zordur. Çünkü kayıtlara göre Gaziantep mutfağına ait yemeklerin sayısı 300’ü aşıyor. Selçuklu ve Osmanlı’dan gelen zengin yemek kültürünün en meşhuru arasında hiç şüphesiz Antep Baklavası yer alır. Ancak Gaziantep sadece tatlının değil, et yemekleri ve hamur işleri gibi farklı sınıf yemeklerde de oldukça iddialıdır. Antep’in meşhur fıstığından yapılan küşlemesi, beyranı, nohut dürümü, kaymaklı katmeri, simit kebabı ve yemek faslından sonra Menegiç (Tahmis) kahvesi mutlaka tadılması gereken lezzetlerdir. İşte sizi mest edecek mekanlar...

1. Metanet Lokantası

Fotoğraf Kaynak: www.neyemekyapsak.com

Bir şehirde en iyi yemek nerede yenir sorusunun karşılığı hep küçük ve emektar işletmeler olur. Antep yemek kültürünün ise başladığı yer hiç şüphesiz size unutulmaz anlar sunacak Metanet Lokantası olacak. Gaziantep’e özgü ev yemekleriyle usta olan Metanet Lokantası’nın asıl bombası, kuzu eti, kuzu inciği, pirinç ve sarımsakla hazırlanan Beyran Çorbası! Gaziantep seyahatinin en unutulmaz tatlarından biri olan bu çorbayı içmek için, sabah en geç 10:00 sularında Metanet Lokantası’nın yolunu tutun, çünkü bu saatlerden sonra çorba bitmiş oluyor. Sizi neredeyse öğlene kadar tok tutacak bu mükemmel lezzetin kasesi ise sadece 12 TL. Beyran çorbası hazırlanışı, sunuluşu ve lezzetiyle sizi sizden alacak.

2. İmam Çağdaş Kebap & Baklava

Baklava'nın anavatanı olan Antep'te dünyanın en iyi baklavasını yiyeceğiniz mekan ise İmam Çağdaş’a olacaktır! Antep'in önde gelen ve en tanınmış mekanlarından olan İmam Çağdaş, hem kebapçı hem baklavacı olarak hizmet veriyor. Lahmacun, küşleme gibi yemekleri bulabileceğiniz gibi, İnce ince açılmış hamuru, taptaze fıstıkları ile kuru baklavası, şöbiyeti, havuç dilimi baklavası gibi sizi sizden edecek, gerçek bir tatlı karnavalının ortasına düşeceğiniz bir lezzet şölenine gireceksiniz. Aynı zamanda İmam Çağdaş’tan sevdikleriniz için de hediyelik tatlılar alabilir, sevdiklerinizin hem kalbini hem damağını mest edebilirsiniz.

3. Halil Usta

Fotoğraf Kaynak: www.mavibavul.net

Zeugma Mozaik Müzesi'nin birkaç sokak arkasında olan meşhur Halil Usta'nın özellikle Küşleme ve Simit Kebabı için diyecek kelime yoktur. Halil Usta da ara sokaklarda ve mütevazi bir işletme olmasına rağmen önünde kuyruk oluyor. Giderken planınızı ona göre yapmanızı ve bu unutulmaz tatlar için biraz daha uzun zaman ayırmanızı öneririz. Çünkü bu muhteşem lezzetler ile, Antep'in UNESCO tarafından "Dünya Gastronomi Şehri" seçilmesini daha iyi anlayacaksınız.

4. Katmerci Zekeriya Usta

Daha önce tadanlar bilir, Katmer'in yeri her zaman ayrıdır. Bu muhteşem lezzet için biraz zahmet ile ara sokaklara dalmanız gerekiyor. Ancak Çukur Mahallesi adı verilen mahallenin ara sokaklarında bulunan Katmerci Zekeriya Usta’nın kapısındaki kuyruğu görünce şaşırmayın! Hızlıca biten kuyruğun ardından kendinizi Katmer'in lezzetine bırakınca, biraz sabredip beklemenin ve küçük bir zahmete girmenin değeceğine kani olacaksınız. Son derece otantik ve doğal bir mekan olan Katmerci Zekeriya Usta’nın yerinden yükselen mis koku başınızı döndürürken, sempatik çalışanlar yüzünüzü güldürecek. Bol fıstık, kaymak, tereyağı ve incecik yufkaların birleşimi ile hazırlanan katmerin yanında genelde süt içiliyor. 15 TL’ye satılan bir porsiyon katmerin iki kişiye rahatlıkla yeteceği Zekeriya Usta’ya aç karnına gitmekte fayda var. Çünkü size sunduğu enfes tattan vazgeçemeyip, istedikçe isteyebilirsiniz...

5. Nohutçu Metin Usta

Fotoğraf Kaynak: www.blog.flypgs.com

Binlerce yıllık bir kültürden bahsederken Gaziantep mutfağının kebaptan ibaret olduğunu düşünmediniz herhalde? Şehirde, daha önce hiç tatmadığınız pek çok lezzet bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Özellikle vejetaryen ve veganların bayılacağı bir lezzet olan ‘’nohut dürümü’’, özel bir sos ve baharatlarla hazırlanıyor ve et yemeklerini hiç mi hiç aratmıyor! Nohutçu Metin Usta ayrıca, Antep’in imzası yuvalama çorbasında da iddialı. Doğal ve özel tatlarla hazırlanan bu yemekleri uzun süre unutamayacaksınız. 

6. Tahmis Kahvesi

Fotoğraf Kaynak: www.tahmiskahvesi.com.tr

O kadar yemeğin üzerine bir kahve molası vermek şart. Gaziantep’in en turistik bölgesi Bakırcılar Çarşısı civarında bulunan Tahmis Kahvesi, son derece nostaljik ve yerel bir kahve dükkanı. Buram buram kahve kokularının arasında özel olarak hazırlanan, sunumu ve ikramlarıyla hem ağzınızı hem kalbinizi mest edecek, bölgeye özgü menengiç kahvesinin yanı sıra, közde pişirilen dibek kahvesi çeşitlerini deneyerek yorgunluğunuzu atabilir, Gaziantep seyahatiniz boyunca yaşadığınız keyifli anları düşünebilirsiniz...

İLGİLİ YAZILAR