9 Adımda Yurt Dışı Seyahati İpuçları

Yurt dışı seyahati ne kadar keyifli anların habercisi olsa da seyahat öncesi yapılması gerekenler bizleri strese sokabilmektedir. Hazırlanacak evraklar, yanımıza almamız gerekenler gibi ince detayların üzerinden bazen 10 kez geçtiğimiz olur ancak aklımızın tam anlamıyla rahat etmesi neredeyse uçağa binene kadar mümkün olmaz. Bizlerde bu stresten biraz olsun uzaklaşabilmeniz için araştırdık ve sizler için 10 adımda yurt dışı seyahati yazımızı yazdık. Şimdiden iyi tatiller dileriz. 

Pasaport

pasaport


Seyahate çıkmadan önce ilk ilgilenmeniz gereken detay mutlaka pasaportunuz olmalı. Hangi ülkeye gitmeye karar verdiyseniz o ülke için vize almanız gerektiğini, schengen ülkeleri için dahi olsa acil bir durum söz konusu olmadıkça giriş yapacağınız ülke için vize almanızın en doğru ve garantili seçenek olduğunu unutmayın. Eğer geçerli bir vizeniz yoksa, pasaportunuzun türüne göre vizeniz 1 haftada çıkıyor olsa dahi 1 ay öncesinde başvuru yapmanızın en temkinli yol olduğunu bilerek hareket etmenizde fayda var. 


Bilet Kontrolü

bilet

Yurt dışına çıkmak için aldığınız uçak biletinin tarihini ve saatini bileti kestirdiğiniz anda bir kez daha kontrol etmenizde fayda var. Uçuş öncesinden 1 gün önce ise tam uçak saatinizi kontrol etmeniz havalimanında aksaklık yaşamamanız açısından faydalı olacaktır. Uçak kalkış saatinizden en az 2 saat önce havalimanında olursanız tüm işlemlerinizi rahat şekilde halleder ve kendinize havalimanında alışveriş yapacak zamanı ayırmış olursunuz. 

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu

vize

Pasaport kontrol sırasına girmeden evvel yapmanız gereken işlem yurt dışı çıkış harç bedelinizi yatırmış olmanızdır. Yatırdığınıza dair size verilen pulu ise pasaportunuzun en arka sayfalarından birine yapıştırmanız gerekmektedir. Bu harcın bedeli 15 TL’dir. Bu harçtan muaf olan gruplar; yurt dışında oturma izni bulunanlar, 7 yaşını doldurmamış çocuklar ve ticari amaçla sefer yapan kişiler. Resmi görev ile yetkilendirilmiş kamu görevlilerin harç muafiyeti bulunmamaktadır. 

Elektronik Cihazlar

internet bilet

İster iş seyahati isterseniz tatil için yurt dışına çıkıyor olun, işinizi kolaylaştıracak ve sosyal hayatınızdaki bağlantınızdan kopmamanızı sağlayacak elektronik aletleri; tablet, laptop ve cep telefonu, mutlaka yanınıza almanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra aldığınız cihazları şarj etmek için şarj aletlerinide yanınıza almalısınız. Gittiğiniz ülkeye göre dönüştürücü priz başlıklarını da seyahat öncesinde temin etmeyi lütfen unutmayınız. 

Kişisel Eşyalar

yolculuk


Yanınıza alacağınız eşyaları seyahat edeceğiniz ülkeye ve gün sayınıza göre belirlemeniz en doğrusu olacak. Ülkenin hava durumunu daha önceden öğrenerek yanınıza alacağınız kıyafetlerinize karar verebilirsiniz. Gün sayınız yanınıza alacağınız kıyafetlerin sayısında etkili olmaktadır ancak aldığınız parçaların birbiri ile uyumlu olmasına dikkat ederseniz daha az eşya ile daha çok gün geçirebilirsiniz. Kişisel bakım eşyalarınızı ve kullandığınız ilaçları da yanınıza almayı unutmayın. 

Valiz Hazırlığı 

valiz hazırlığı


Yanınıza alacağınız eşyalarınıza karar verdikten sonra valizinizin boyutunu belirlemeniz oldukça kolay olacaktır. Ancak unutmayın ki gideceğiniz ülkeden mutlaka alışveriş yapacak ve valizinde onlar için yer ayarlamaya çalışacaksınız. Eğer eşyalarınızı tam alan bir valiz yerine bir boy büyüğünü tercih ederseniz dönüş sırasında daha rahat edersiniz. Eğer yanınıza el bagajı alacak ve içerisine kişisel bakım eşyası taşıyacaksanız 100 ml’yi geçirmemeniz gerektiğini lütfen unutmayın. Yanınıza alacağınız kabin bagajınızın boyutu havayolu şirketinin prosedürüne göre değişebilmektedir ancak genellikle 55x40x23 ve ağırlığı 8 kg olmalıdır. 

Para Kontrolü

para
Seyahatiniz öncesi gideceğiniz ülkenin para birimini öğrenmek ve euro ya da dolar geçip geçmediğini bilmek çok faydalı olacaktır. Paranızın tamamını değil ancak bir miktarını yanınızda nakit olarak taşımanız uçaktan indiğinizde çok işinize yarayacak. Kredi kartı ya da nakit kartınızın uluslararası kullanılabilirliği olduğunu bankanızdan teyid etmeyi de unutmayın. Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan gibi ülkelerde kredi kartı ile alışveriş yapabileceğinizi ancak çok yaygın olmadığını bu nedenle yanınızda mutlaka nakit para taşımanız gerektiğini de söylemeden geçmeyelim. 

Telefon Hattı

sim kart telefon

Gideceğiniz ülkede hangi telefon operatörünün kullanıldığını daha önceden mutlaka öğrenin. Türkiye’de bulunan telefon operatörleri yurt dışı için kampanyalı tarifeler sunsalar da kendinizi riske atmak istemesseniz gittiğiniz ülkede kalacağınız gün sayısına göre paket almanızı tavsiye ederiz. Eğer paket almadan kendi hattınızı kullanmaya devam etmek isterseniz 3G kullanımı sebebi ile faturanıza ekstra tutar yansımaması için kullanımınızı durdurun ve WI-FI ağlarını kullanmayı tercih edin. 

Kullandığınız İlaçlar

sağlık ilaç

Yurt dışı seyahatine çıktığınızda  günlük kullanmanız gereken ilaçlarınız var ise mutlkada buradan ayrılmadan temin edin. Yurt dışında reçetesiz ilaç almak ve aradığınız ilacı bulmak oldukça zor olabilir. Kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlarınızı uçağa alabilmek ve sorun yaşamamak için reçetelerinizi mutlaka yanınızda bulundurun. Gümrük sırasında karşılaşabileceğiniz sorunlar için en güvenilir ve kesin sonuç reçetelerinizi göstermeniz olacaktır. 

İLGİLİ YAZILAR