​İstanbul Atatürk Havalimanı Ulaşım Yolları

İstanbul Şehir İçi Ulaşımı'na Genel Bakış
İstanbul'un yoğun bir iş ve yaşam merkezi olması ve iki ayrı yakadan oluşuyor olması çeşitli ulaşım alternatiflerini de beraberinde getiriyor. Yolcular için büyük kolaylık olan bu ulaşım seçeneğinin çok oluşu, farklı alternatif ve gideceğiniz yere göre en yakın konuma ulaşmanız için büyük bir avantajı da beraberinde getiriyor. Bu alternatiflerinden en çok tercih edilen ulaşım araçları ise özel ve halk otobüsleri ile demiryolu hatları olurken minibüs, taksi dolmuş ve deniz otobüsleri (IDO) de İstanbul ulaşımında seçenekler arasında yer alıyor. Demiryolu ulaşımında metro, tramvay ve Marmaray hatlarının dahil olduğu geniş bir ağ karşınıza çıkacak. Yolculuktan önce bu ağ haritasını telefonunuza indirirseniz, daha sonra bu haritayı takip ederek İstanbul’un pek çok yerine rahatlıkla gidebilirsiniz. Konforunuza önem veriyorsanız taksi veya Uber de sizin için ayrı ve konforlu bir ulaşım seçeneği olabilir.. Şehir içi ulaşıma yabancıysanız akıllı telefon uygulamalarını indirerek hem güzergahlar hem tarifeler hem de trafik hakkında bilgi edinebilirsiniz. İstanbul'un günden güne gelişen yapısını düşününce, sizin her ihtimale karşı indirip, ulaşım ve yol durumu gibi konularda güncel bilgileri kontrol etmenizde fayda var. İstanbul’da ulaşımda dikkat edilecek en önemli nokta bir yerden bir yere varış süresini iyi hesaplamak olduğu için bu uygulamalar daha kolay ve rahat istediğiniz yere ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Atatürk Havalimanı’ndan şehir merkezine nasıl gidilir?
İstanbul'da şehir merkezine ulaşım için oldukça fazla çözüm üretilmiş durumda. İstanbul’un Avrupa yakasında hizmet veren ve nispeten şehir merkezine de diğer havaalanlarına göre yakın olan Atatürk Havalimanı’ndan İETT ve Metro ile şehir merkezine kısa sürede ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu güzergahlardaki duraklar gideceğiniz yere yürüme mesafesinde değilse otobüs, metro, minibüs, metrobüs, tramvay gibi araçlar ile aktarma yaparak ulaşabilir veya havaalanı servisleri, otel servisleri, taksi ve Uber araçlar ile gideceğiniz noktaya direkt olarak ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla veya araba kiralayarak da ulaşım probleminizi çözebilir, teknolojik uygulamalarla rahatlıkla gideceğiniz yere ulaşabilirsiniz.

Kaynak: www.oncasey.com

Toplu Ulaşım Araçları
Metro
M1A, Yenikapı – Atatürk Havalimanı arasında 35 dakikalık bir mesafeyi gidip geliyor. Bu hat, Yenikapı’dan başlayarak sırasıyla Aksaray, Emniyet/Fatih, Ulubatlı/Topkapı, Bayrampaşa-Maltepe, Sağmalcılar, Kartaltepe/Kocatepe, Otogar, Terazidere, Davutpaşa/Yıldız Teknik Üniversitesi, Merter, Zeytinburnu, Bakırköy-İncirli, Bahçelievler, Ataköy/Şirinevler, Yenibosna, DTM/İstanbul Fuar Merkezi’nden devam ederek Havalimanı istasyonunda sonlanıyor. Havaalanından bindiğinizde bu istasyonlardan birinde inebilirsiniz. Otogar istasyonu aktarma merkezi olduğu için M1B hattı da bu istasyondan geçiyor. Eğer kullanmanız gerekirse istasyonlar Yenikapı, Aksaray, Emniyet/Fatih, Ulubatlı/Topkapı, Bayrampaşa-Maltepe, Sağmalcılar, Kartaltepe/Kocatepe, Otogar, Esenler, Menderes, Üçyüzlü, Bağcılar Meydan ve Kirazlı olarak sıralanabilir.

Metro hattını kullanmak için Jeton, elektronik bilet, İstanbul Kart, Mavi Kart gibi ücret tarifelerinden birini kullanabilirsiniz. Jeton ve Tek geçişlik biletler 5 TL ve iki geçişlik biletler 8 TL iken üç geçişlik bilet 11 TL, beş geçişlik 17 TL ve on geçişlik bilet 32 TL oluyor. Eğer İstanbul Kart satın almak isterseniz boş bir anonim kartın ücreti 6 TL. Bu kartı dolum noktalarından doldurup kullanabilirsiniz. İstanbul Kart ile tek biniş öğrenciyseniz 1,25 TL ama değilseniz 2,60 TL tutuyor. Aylık olarak ödemesi yapılan Mavi Kart’ın ücreti ise 205 TL ama öğrenciyseniz 85 TL yeterli oluyor. Bu kart, uzun süreli İstanbul ziyaretleriniz için iyi bir seçim olabilir.

İETT Otobüsleri
Metro ile ulaşıma alternatif arıyorsanız, İETT otobüslerinden YH-1 Yenikapı İDO-Atatürk Havalimanı hattını ya da TH-1 Taksim-Atatürk Havalimanı hattını tercih edebilirsiniz. TH-1 hattında Havabüsler de çalışıyor ve hat, gece 1 ile 4 arası hariç her yarım saatte bir hizmet veriyor. Dış hatlardan kalkan TH-1 hattı, Bakırköy İDO İskelesi’nden Fatih’e uzanıp Langa-Davutpaşa, Yenikapı Marmaray, Şişhane 2 duraklarından sonra Beyoğlu’na geçerek Tepebaşı ve Abdülhak Hamit Caddesi duraklarında duruyor. Ulaşım ücretleri metrodaki gibi olsa da her aktarmada değişiklik gösteriyor. İlk aktarmada tam ücreti 1,85 TL’ye, öğrenci 0,55 TL’ye düşüyor ve ikinci aktarmada tam ücret 1,40 olurken öğrenci 0,50 oluyor. Diğer aktarmalarda tam 0,90 TL, öğrenci de 0,45 TL ödüyor. YH-1 hattı ise sabah 09.05’ten akşam 21.45’e kadar iki ya da üç saatte bir Havaalanı Dış Hatlar, Yeşilyurt, Gezi Yolu, Bakırköy İDO İskelesi, Sakız Ağacı, Zeytinburnu, Beş Kardeşler, Yedikule Sahil, Havagazı, Narlıkapı, Gençosman Sahil, Langa-Davutpaşa, Yenikapı Sahil güzergahı üzerinde ring yapıyor. Yenikapı’dan Marmaray’ı kullanacaksanız Kazlıçeşme, Yeenikapı, Sirkeci, Üsküdar ve Ayrılık Çeşmesi istasyonlarına sahip güzergahta ilerlerken boğazın altından geçeceksiniz demektir. Her iki noktadan da sabah 6.00’da başlayan seferlerin son hareket saati Kazlıçeşme’den 00.00 ve Ayrılık Çeşmesi’nden 00.08. İETT aktarma ücretlerinden farklı olarak tam ödeme yapan yolcular için üçüncü aktarmadan sonra ücret 0,90 TL yerine 1,50 TL oluyor.

Kaynak: www.oncasey.com

HAVATAŞ
HAVATAŞ adıyla hizmet verilen hat HAVABUS adıyla çalışmaya devam ediyor. Toplu taşımaya göre daha pahalı olsa da hat güzergahında durakları olanlar rahat bir ulaşım için tercih edebiliyor. Gece 1 ile 4 arası hariç her yarım saatte bir hareket eden Taksim-Atatürk Havalimanı hattı normal trafikte 40 dakika boyunca yol alıyor. Atatürk Havalimanı Dış Hatlar’dan hareket ettikten sonra Sahilyolu, Bakırköy, Yenikapı, Aksaray (Marmaray) ve Taksim yönünde ilerleyen HAVABUS'ler için ücret 12 TL oluyor. Yenikapı-Atatürk Havalimanı hattı ise haftanın ilk altı günü saat 09.05, 11.45, 16.45 ve 19.45 saatlerinde, pazar günleri ise 10.15’te ilk seferini yaptıktan sonra diğer günlerdeki kalkış saatleriyle devam ediyor. Atatürk Havalimanı’ndan kalkan otobüsler Bakırköy İDO ile Sahil Yolu güzergahında ilerliyor. Bu hattı kullanacaksanız hizmet ücreti olarak 6 TL ödemeniz gerekiyor.

Özel Ulaşım Araçları
Taksi: En rahat ve hızlı ulaşım şekillerinden biri olan taksiyi havaalanından gideceğiniz yere ulaşmak için 7/24 kullanabilirsiniz. Havaalanı Taksi Durağı’na ulaşarak çağırabileceğiniz taksiyle şehrin isteğiniz noktasına gidebilirsiniz. Günün her saatinde aynı tarife üzerinden hesaplayan taksiler kilometre başına fiyat farkı ekliyor. Belli noktalara ulaşım için standart ücret belirleyen taksiler Laleli’ye ve otogara 45 TL’ye, Sultanahmet’e ve Beylikdüzü’ne 50 TL’ye, Taksim’e 60 TL’ye ve Sabiha Gökçen Havaalanı’na ise 150 TL’ye gidiyor. İnternet sitesi üzerinden hareket ve varış noktalarını belirleyerek tahmini ücret hesaplaması da yapabilirsiniz. Ek olarak bu taksi durağı lüks taksi hizmeti de vermeye başladı. Dilerseniz Uber uygulamasını akıllı telefonunuza indirerek gideceğiniz yere kadar uygun fiyata çağıracağınız lüks araçlarla gidebilirsiniz.

Araç Kiralama: Havalimanına indikten sonra veya önce araç kiralayarak hem kalacağınız yere ulaşım sağlayabilir hem de birkaç gün şehir içinde gezinti yapabilirsiniz. Havaalanında Dış Hatlar tarafından Airport Tur, Alamo, Avias, Avis, Baf Turizm, Budget, Europark, Eurocar, Hertz gibi firmalarla, İç Hatlar tarafındaki Dollar, Avis, Hertz, Rent Go gibi firmalardan birine giderek araç kiralayabilirsiniz.

Transfer: Transfer hizmetleri en rahat, en konforlu ve en lüks ulaşım şekillerinden biri. Holiday Inn Hotel, Marriott Hotel, Polat Hotel ve Sheraton Hotel’den birinde kalacaksanız havaalanından hareket eden shuttle araçlara binebilirsiniz. Eğer kalmıyorsanız havaalanının diğer transfer hizmetlerini kullanarak uçuşunuzdan önce indikten sonra sizi karşılamak üzere bir araç isteyebilirsiniz. Gerekli bilgileri İstanbul Atatürk Havalimanı’nın sitesine girerek isteğinize uygun bir araç seçebilirsiniz.

Şehir merkezinden Atatürk Havalimanı’na nasıl gidilir?
Avrupa yakasında hizmet veren Atatürk Havalimanı’na ulaşım kolay olduğu gibi alternatifleri de oldukça fazla. Bu yüzden trafik durumuna, hareket noktanıza ve uçağınızın hareket saatine göre kendinize en uygun güzergahı ve ulaşım araçlarını seçebilirsiniz. İstanbul'un yoğun yaşamı ve aktif araç sayısının artışı ile toplu taşımada sürekli bir yenilenme ve eklemeler yapılıyor. Bu sayede de ulaşım araçları açısından oldukça zenginleşmiş bir durumdadır. Toplu taşıma araçları yaygın olmak üzere servisler, taksiler ve Uber araçları İstanbul Atatürk Havalimanı’na kadar ulaşım hizmeti veriyor. Tabi ki şahsi aracınızla ulaşım sağlamak da  seçenekleriniz arasında var. Eğer bu seçeneği kullanırsanız havaalanının otopark hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Kırmızı Otopark, Sarı Otopark, Mavi Otopark olarak hizmet veren bu otoparkların güncel müsaitlik durumunu internet sitesinden öğrenebiliyorsunuz. Mavi Otopark’da kredi kartıyla ödeme seçeneği de var. Otopark ücretleri otomobiller için ilk saat 14,50 TL, 1 ile 3 saat arası 18,50 TL, 3 ile 6 saat arası 29 TL, 6 ile 12 saat arası 34,50 TL, 12 ile 24 saat arası 46 TL ve 1 aylık süre için 325,50 TL iken motosikletler için ilk saat 7 TL, 1-3 saat arası 9,50 TL, 3- 6 saat arası 14,50 TL, 6-12 saat arası 17,50 TL, 14-24 saat arası 23,50 TL ve bir aylık 163 TL tutuyor. Katlı otopark için durum böyleyken terminale 10 dakika yürüme mesafesinde olan açık otoparka park etmek için ilk saat 11,50 TL, 1-3 saat 14 TL, 3-6 saat 21 TL, 6-12 saat 23,50 TL 12-24 saat 32,50 TL ve bir aylık 243 TL gibi bir ödeme yapmanız gerekiyor. Dilerseniz havaalanının internet sitesinden otopark ücreti hesaplama hizmetini kullanabilirsiniz. Otoparkın krokisine de yine bu site üzerinden ulaşabilmeniz mümkün.

Toplu Ulaşım Araçları
Metro
Havaalanına hem hesaplı hem hızlı bir ulaşım sağlayacak olan M1A, Yenikapı-Atatürk Havalimanı hattını kullanabilirsiniz. Yenikapı, Aksaray, Emniyet-Fatih, Topkapı-Ulubatlı, Bayrampaşa-Maltepe, Sağmalcılar, Kartaltepe-Kocatepe, Esenler Otagarı, Terazidere, Davutpaşa-YTÜ, Merter, Zeytinburnu, Bakırköy-İncirli, Bahçelievler, Ataköy-Şirinevler, Yenibosna, DTM İstanbul Fuar Merkezi ve Atatürk Havalimanı güzergahında ilerleyen metroya dilediğiniz istasyondan binerek havaalanına ulaşabilirsiniz. Bu istasyonlara ek olarak Yenikapı, Aksaray, Emniyet/Fatih, Ulubatlı/Topkapı, Bayrampaşa-Maltepe, Sağmalcılar, Kartaltepe/Kocatepe, Otogar, Esenler, Menderes, Üçyüzlü, Bağcılar Meydan ve Kirazlı olarak devam eden M1B Metro hattını da kullanabilir ve otogardan M1A’ya aktarma yapabilirsiniz. Ulaşımda kullanabileceğiniz elektronik biletlerin ücretlerinin tekli 5 TL, ikili 8 TL, üçlü 11 TL, beşli 17 TL ve onlu 32 TL olduğunu hatırlatalım. Boş bir İstanbul Kart’ını satış noktalardan 6 TL karşılığında alabilirsiniz de. Tam kullanım 2,60 TL iken öğrenciye 1,25 gibi hesaplı dönüşleri var bu kartın. 205 TL ödeyerek sahip olabileceğiniz Mavi Kart ise bir ay boyunca geçerli oluyor. Öğrenciyseniz bu kartı 85 TL’ye alma şansınız da var.

İETT Otobüsleri
Özel hatlar olarak sınıflandırıldığı için özel bir fiyat tarifesi uygulansa da taksi, araç kiralama vs. gibi seçeneklere nazaran metrodan sonra en uygun ulaşım şekli olan ulaşım aracı İETT otobüsleridir.. Yenikapı ile Atatürk Havalimanı arasında ulaşım hizmeti veren ring otobüsler Yenikapı Sahil, Yenikapı Marmaray, Yeni kapı Transit, Aksaray, İskenderpaşa, Oğuzhan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Ulubatlı, Cevizlibağ, Nakliyeciler Sitesi, Tınaztepe, Kocatepe, İncirli (E-5), İncirli, Bahçelievler, Çocuk Sitesi, Ataköy Geçit, Şirinevler, Kuleli, Kültür Üniversitesi, Atatürk Havalimanı ve Atatürk Havalimanı Dış Hatlar duraklarından geçiyor. Eğer bu duraklardan birine yakınsanız ulaşımınızı İETT ile sağlayabilirsiniz. Trafik ve diğer aksiliklerin de hesaba katılması gerek ama yolculuğunuz ortalama 50 dakika sürecek. TH-1 Taksim ile Atatürk Havalimanı arasında hizmet veriyor. Abdülhak Hamit Caddesi durağından hareket ettikten sonra normal trafikte 90 dakika sonra Atatürk Havalimanı’na varıyor. Ulaşım sırasında elektronik bilet, İstanbul Kart veya Mavi Kart’tan birini kullanabilirsiniz.

HAVATAŞ 
Yolculuk öncesi stresi azaltmak için pahalı bir ulaşım yöntemi olsa da tercih edenlerin sayısı azımsanacak gibi değil. Yenikapı İDO İskelesi 1. İskele önünden hareket eden Yenikapı-Atatürk Havalimanı hattı feribot saatlerine göre düzenleniyor. Hava şartları ve trafik durumuna göre değişiklik gösteren varış zamanlarına ek olarak feribotun geç ve erken gelmesine karşın 15 dakika önce ve sonrası için saatlerde oynama olabiliyor. Yenikapı’dan hareket eden bu hat için 6 TL ücret yeterli oluyor. Taksim-Atatürk Havalimanı hattı ise her yarım saatte bir hizmet veriyor ve yolcularını Gezi Parkı Metro çıkışından alıyor. 12 TL karşılığı kullanabileceğini HAVABUS ile Atatürk Havalimanı’na varış ortalama 40 sonra gerçekleşiyor. Bu hat sabah 4 ile gece 1 arasında hizmet veriyor.

Özel Ulaşım Araçları
Taksi: Valiziniz fazlaysa veya toplu taşıma ile gitmek istemiyorsanız şehirden havaalanına taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer Havaalanı Taksi Durağı’ndan taksi isteyecekseniz belli yerlere sabit ücretlerle gitmeniz mümkün. Laleli’den ve otogardan 45 TL’ye, Sultanahmet’ten ve Beylikdüzü’nden 50 TL’ye, Taksim’den 60 TL’ye ve Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan ise 150 TL’ye gidilmekte. Ücret hesaplama aygıtlarını kullanarak da tahmini bir sonuç elde edebilirsiniz.  Ücretler çok gelecekse bir veya birkaç kişiyle aynı taksiyi paylaşarak da havaalanına ulaşabilirsiniz. Uber araçları için uygulamayı indirmek veya kendi aracınızla seyahat etmek de bir seçenek tabii.

Araç Kiralama: Şehir içinde birbirinden farkı hem yerli hem yabancı araba kiralama şirketi var. Araç kiralayarak havaalanına ulaşmak niyetindeyseniz havaalanında bulunan araç kiralama firmalarının şubelerine araçları teslim edebiliyorsunuz. Havaalanında bulunan şirketlerden bazıları şöyle: Avis, Budget, Dollar, Europark, Eurocar, Hertz, Kar Oto, National-Alamo, Thrrifty, World Rent A Car, Rent Go.

Transfer: Geç veya toplu araçlara uygun olmayan bir saatte uçuşunuz varsa veya ulaşım derdiyle uğraşmak istemiyorsanız havaalanının sitesinden bir transfer aracı talep edebilirsiniz. Kalkış ve varış noktalarını seçtikten sonra bütçenize ve durumunuza uygun aracı bulunduğunuz yere çağırabilirsiniz. Holiday Inn Hotel, Marriott Hotel, Polat Hotel ve Sheraton Hotel’den birinde kalıyorsanız shuttle araçlara binerek havaalanına gidebilirsiniz.

Atatürk Havalimanı’na Gece Nasıl Gidilir?
Gece Atatürk Havalimanı’na nasıl gidilir? Uçak biletlerini hem daha ucuz diye, hem de güne daha erken başlamak için erken saatlere alabiliyoruz. Uçak biletinizi erken bir saate aldıysanız Atatürk Havalimanı’na gece ulaşım sıkıntılı olabiliyor. Taksilere alternatif olarak Taksim’den saat 04:00’ten itibaren çalışmaya başlayan TH-1 otobüsleri bulunuyor. Ama daha çok tercih edilen bir şekilde Taksim’e ulaşım sürekli olarak seferleri bulunan Havabüs’ü kullanmak.

Atatürk Havalimanı Hakkında
İlk hava ulaşımına Yeşilköy Havalimanı adıyla 1953 yılında başlayan, 1985 yılında Atatürk Uluslararası Havalimanı olarak devam eden havalimanı, Türkiye'nin en yoğun, dünyanın ise yolcu trafiğine sahip olma açısından on sekizinci sırasındadır. 2000 yılından sonra genişletme çalışmalarından sonra daha fazla yolcuya hizmet vermeye başladı. Günlük 1200 uçağın kullandığı Atatürk havalimanı, Avrupa'nın en önemli transit yolcu havalimanlarından biridir.

İLGİLİ YAZILAR