Gaziantep'te Turist Olmak

Gaziantep insanlığın yerleşik hayata geçtiği zamanlardan beri içerisinde her dinden her ırktan insanı bulunduran bir şehir. Farklı milletlerden farklı dilleri konuşan insanlar yıllardır bu topraklarda birbirleriyle uyum içerisinde yaşıyor. Antep'de en az camiler kadar kiliseler de görebilirsiniz. Bir imam ile papazı yan yana çay içerken görmeniz de olası bir durumdur.

Sizlere bol kültürel ve bol lezzetli bir rota oluşturduk. Başlıyoruz...

1) Zeugma Mozaik Müzesi

Dünyanın en önemli mozaik müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi 2011 yılında kurulmasına rağmen çok yoğun bir ilgiyle karşılaşıyor. Tarihin kokusunu içine çekmek isteyen binlerce insan dünyanın dört bir yanından Gaziantep'e gelip mozaikleri görüyor. Zeugma Antik kentine ait eserlerin sergilendiği müze çoğumuzun bildiği Çingene Kızı mozaiğine de ev sahipliği yapıyor. Muhteşem bir düzen ve ışıklandırma sistemiyle yerleştirilen eserlerin etrafında yürüdüğünüz zaman adeta büyüleniyorsunuz. Müze içerisinde en çok dikkat çeken eserlerden biri ise şüphesiz ki her kattan görebileceğiniz şekilde konumlandırılmış olan Mars Heykeli'dir. Mars Heykeli, Zeugma kentinin savaş ve barış tanrısı olarak biliniyor.

2) Bakırcılar Çarşısı

400 yıllık bir el sanatı olan bakır işçiliği Gaziantep'de hala çok yaygın bir şekilde yapılıyor ve evlerde kullanılıyor. El emeği göz nuru ürünlerin satıldığı Bakırcılar Çarşısı'nda esnaflar hala kapıların önünde birbirleriyle muhabbet ediyor, çay içiyor ve işlerini yapıyorlar. Alışveriş merkezlerinde bulunan ve tencere, tava satan o buz gibi yerlere inat Bakırcılar Çarşısı samimiyetiyle sizi içine alıyor. Ahşap dükkanların arasından yükselen işçilik sesleri sanki harika bir müziğin başlangıcı gibi... Antep'te mutlaka buraya gitmelisiniz ve bol köpüklü bir türk kahvesi yapmak için bakır bir cezve almalısınız çünkü bakırda kaynayan kahvenin lezzeti bir başka oluyor.

3) Gaziantep Kalesi

İşte türkülerden sık sık duyduğumuz Gaziantep Kalesi. Heybetiyle ve ihtişamlı görüntüsüyle dikkat çeken Gaziantep Kalesi rahatlıkla görebileceğiniz bir tepede bulunuyor. Türkiye'de ayakta kalabilmiş sayılı kalelerden biri olan Gaziantep Kalesi'nin bulunduğu tepenin altında bir çay keyfi yapabilirsiniz. Gaziantep Kalesi'nin tarihi biraz gizli biraz da gizemli çünkü ne zaman ve kimler tarafından yaptırıldığı hala kesin olarak bilinmiyor. Halkın dilinde dolaşan efsaneler olsa da ortada kanıtlanmış bir durum yok diyebiliriz. 

4) Zincirli Bedesten

Asıl adı Hüseyin Paşa Bedesteni olan bu yer 1718 yılında Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bedesten günümüzde de Antep'de en çok gidilen ve alışveriş yapılan yerler arasında. Birçok el işçiliği ürün bulabileceğiniz bu çarşıda Gaziantep yöresine ait olan eşyalar alabilir ve hatıralarınızı ölümsüzleştirebilirsiniz.

5) Lezzet Turu

Gaziantep'e gidip baklava yemeden geri dönülmez. İncecik yufkaların sıralandığı çıtır çıtır bir fıstıklı baklavadan daha güzel ne olabilir? Gaziantep'e gittiğinizde gönül rahatlığıyla baklava yiyebileceğiniz yerleri sizin için seçtik işte o adresler;

1) Koçak Baklava
Aslında çok eski bir tarihi olmayan Koçak Baklava 1981'de kurulmuş olmasına rağmen şehirdeki çoğu baklavacıyı geride bıraktı diyebiliriz. Dillere destan olan lezzeti herkesin dilinde. Ayrıca buraya giderseniz havuç dilim baklava yemenizi öneririz çünkü en iyi yaptıkları tatlılardan biri o diyebiliriz.

2) İmam Çağdaş
Genelde kebaplarıyla ve yemekleriyle duyduğumuz İmam Çağdaş artık tatlılarıyla da adından söz ettirmeye başladı.1887 yılında kurulan ve Antep'e giden herkesin ilk lezzet durağı olan İmam Çağdaş taze fıstıklarıyla ve eşsiz lezzetiyle sizi baklava yemeye davet ediyor.

3) Baklavacı Zeki İnal
Sadece 3 çeşit tatlı yapılan yerde şöbiyet, baklava ve fıstıklı kurabiye bulunuyor. Bize kalırsa mutlaka şöbiyet yemelisiniz ılık servis edilen bu tatlının tadı damağınızda kalıyor.


İLGİLİ YAZILAR