Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 10 Dünya Mirası

Dünya bizim günlük hayatımızdaki tüm olumsuzluklara ve ego savaşlarına rağmen doğal güzellikler ve harika tarihi eserlerle dolu. Bunların büyük kısmı UNESCO gibi kuruluşlar tarafından koruma altında tutuluyor. Kent karmaşasından uzaklaşıp, şöyle her şeyi bir kenara bırakarak dünyayı keşfetmeye hazır mısınız? İşte birbirinden göz alıcı, enerjisiyle ruhunuzu arındıracak muhteşem güzellikteki Dünya mirasları!

Gize Piramitleri / Mısır

Gize Piramitleri Mısır

Keops, Kefren ve Mikerinos adlı üç piramitten en büyüğü olan Keops, 4. Hanedan'dan Mısır Firavunu Khufu'nun, bilimsel saptamalara göre anıt mezar olarak M.Ö. 2560'da yaptırdığı bu piramit Dünya’nın yedi harikası arasında yer almaktadır. Genellikle firavun mezarı olarak yaptırılan piramitlerin en ünlüleri Gize’deki bu üç piramittir. Piramit taşlarının ağırlığı nedeniyle henüz net olarak nasıl yapıldıkları anlaşılamamış olan piramitler hakkında pek çok rivayette bulunulmuştur. Belçika asıllı mühendis ve piramit araştırmacısı Robert Bauval, Keops (Khufu), Kefren (Khafra) ve Mikerinos (Menkaura) piramitlerinin dizilişleri ile ilgili olarak önemli bir keşifte bulunmuş ve Orion takım yıldızının kemer yıldızları olan Alnilam, Alnitak ve Mintaka yıldızlarının gökteki konumunun bu piramitlerin dizilişinin izdüşümü olduğunu farketmiştir. Üç piramit de peş peşe kral olan kendi adlarıyla anılan Khufu, Khafra ve Menkaura tarafından yaptırılmışlardır. İçlerinde yazı bulunmayan bu piramitlerin Orion takımyıldızını işaret etmeleri nedeniyle gökyüzünü incelemek için yapıldığı da varsayımlar arasında. 

Efes Antik Kenti / Türkiye

Efes Antik Kenti Türkiye

Mermerden inşaa edilen ilk yapı olan ve dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nı içerisinde barındıran Efes Antik Kenti 2015 yılında Dünya Mirası Listesi’nde yerini aldı. Roma Dönemi’ne ait bu kent, uygarlık, bilim ve sanat alanlarındaki önemli kalıntılarıyla her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret ediliyor. İçerisinde Yedi Uyurlar Mağarası, Meryem Ana Evi, Celsus Kütüphanesi ve pek çok tapınağı bulunduran kent tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başarıyor.

ElHamra Sarayı / İspanya

ElHamra Sarayı İspanyaFotoğraf Kaynak: tarihnotlari.com

İslam Mimarisi’nin en önemli ve yüksek örneği kabul edilen Elhamra Sarayı’nın yapımına 1232 yılında başlanmıştır. Beni Ahmer (Nasiriler) Devleti’ni kuran I. Muhammed Bin Ahmer tarafından başlatılan sarayın yapımı, daha sonra aynı sülaleden diğer hükümdarlar tarafından devam ettirilmiştir. Belli bir ahenk ve uyum içinde, su, doğa ve yapının iç içe geçişi büyüleyici bir görüntü yaratmaktadır. Girift yapıdaki saray, birbiriyle bağlantılı sayısız oda, salon, avlular, bahçe, çeşme ve fıskiyeli havuzlarla harika bir bütünlük oluşturuyor.

Büyük Set Resifi / Avustralya

Büyük Set Resifi Avustralya

Resif, denizcilik terminolojisinde kaya, kum ve deniz canlılarının birikimiyle birlikte suyun gel - git durumuna göre en düşük su seviyesinde, 11 metreden daha az derinlikli sığ alanlarında oluşmuş su altı yüzey yapılarıdır. Bunun en güzel örneği de Avustralya’da bulunmaktadır. 2900 resif ve 900 adadan oluşan, 2,600 km genişliğe yayılmış 344,400 km² alanı ile dünyanın en büyük resif sistemi, Kuzey Doğu Avustralya'nın Queensland Sahili açıklarında bulunan Mercan Denizi'ndedir. Uzaydan bile net bir şekilde görülebilen bu resif, 1 milyondan fazla balık çeşidi ve envaiçeşit deniz canlılarıyla 1981 yılında Dünya Mirası Listesi’nde yerini aldı.

Çatalhöyük / Türkiye

Çatalhöyük TürkiyeFotoğraf Kaynak: dekorator.com.tr

M.Ö. 7400 ile 6200 yılları arasında yaşanmış olan bu şehir, içerisinde bulunan duvar süslemeleri ve heykelleri ile Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ’a ait en eski yerleşim yerlerinden biridir. 8000’in üzerinde insan yaşadığı tahmin edilen, doğu ve batı höyük olarak ikiye ayrılan Çatalhöyük, köy olmaktan öteye geçip kent olma yolunda gelişmesiyle önem arz ediyor. İlk tarımla uğraşan topluluklardan olması da önemini bir kez daha katlıyor. 

Tac Mahal / Hindistan

Tac Mahal Hindistan

Şah Cihan, bir isyanı bastırmak için, her zamanki gibi eşi Ercümend Banu Begüm ile Burhanpur’a doğru yola çıkar. 14. çocuklarına 9 aylık hamile olan Şah’ın eşi doğum sonrası kanamasının durmaması nedeniyle ölür. 1631 yılında ölen eşinin ardından 2 yıl boyunca yas tutan Şah Cihan, devlet işlerine olan ilgisini kaybeder ve kendisini sanat ve mimariye verir. Eşinin ölümünden 1 yıl sonra yani 1632 yılında da eşinin anısına Tac Mahal’in temelini attırır. Hükümdarın eşine olan sonsuz aşkının simgesi olan Tac Mahal, dünyanın yedi harikası arasında bulunuyor.

Dolomitler / İtalya

Dolomitler İtalya

Kalsiyum ve magnezyumlu karbonat birleşiminde bir mineral olan Dolomit'ten, toprağında bol miktarda bulunduğu için bu ismi alan sıra dağlar, 18 zirveden oluşuyor ve bu zirvelerin bazıları 3000 metreyi aşıyor. Karla kaplı güzelliği özellikle kış turizmiyle canlanan dağlar Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi hakeden mükemmellikte. 

Londra Kulesi / İngiltere

Londra Kulesi İngiltere

1078 yılında I. William tarafından yaptırılan, Thames Nehri'nin kuzey kıyısında bulunan bu tarihi yapı zamanında içerisinde yapılan idamlar yüzünden lanetli hikayelere konu olsa da mimari açıdan oldukça önem teşkil ediyor. Kulenin yapılışının asıl amacı bir kale, kraliyet sarayı ve saray suçlularının tutulacağı bir tutuk evi olmasına rağmen zaman içerisinde hayvanat bahçesi, gözlem evi ve devlet hazinesinin saklandığı yer olarak da hizmet vermiş. Birçok bina, korunma duvarları ve hendeği ile dörtgen biçimindeki bu kule aslında bir kompleks.

Yellowstone Milli Parkı / ABD

Yellowstone Milli Parkı ABD

8987 kilometre kare’lik bir alana yayılmış olan Yellow Stone Milli Parkı, ilk ulusal park olma özelliğiyle önemli bir yere sahip. Amerika'nın Idaho, Wyoming ve Montana eyaletlerinin kesiştiği yerde bulunan bu park dünyanın sıcak su kaynaklarının yarısını barındırıyor. Yellowstone da 300 den fazla gayzer, 290 dan fazla da irili ufaklı şelale bulunmaktadır. Kesintili bir biçimde sıcak su ya da sıcak buhar fışkırtan ve aynı zamanda kükürt yayan gayzerler parkın en dikkat çeken öğeleri.

Bordeaux Tarihi Liman Kenti / Fransa

Bordeaux Tarihi Liman Kenti Fransa

Fransa'nın güneybatısında Akitanya bölgesinin Gironde departmanında yer alan şehir 2007 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Güneybatı Fransa’nın ticaret merkezi olan tarihi liman şehri, dokusu ve yaşanmışlığıyla turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerlerden biri. 

İLGİLİ YAZILAR