Selanik Yolculuğuna Hazır Mısınız?

İstanbul’dan fazla uzaklaşmadan Avrupa tatili planlayanların hiç kuşkusuz ki ilk rotalarından biri Yunanistan oluyor. Hal böyleyken biz de Yunanistan’ın en büyük ikinci şehri olan Selanik’i biraz daha yakından tanıyın istedik. Yaklaşık 2300 yıllık bir tarihi olan Selanik, özellikle bizans kiliseleri, Roma yapıları, müslüman binaları, eğlenceli gece hayatı ve plajlarıyla dikkat çekiyor. Selanik’in bir diğer dikkat çeken özelliği ise Bizans ve Osmanlı’nın İstanbul’dan sonra en büyük kenti olması. Bu sebepten Türkler için ayrı bir önemi olan bu şehir, 1997 senesinde Avrupa kültür başkenti unvanına da sahip oluyor. Şimdi biraz Selanik seyahatinizde özellikle nerelere uğramanız gerektiğine bakalım:

Atatürk Evi Müzesi

atatürk evi müzesi

Selanik’te gezilecek yerlerin ilk sırasına Atatürk Evi Müzesi’ni koymazsak olmazdı. Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyaya gözlerini açtığı evi gezebilme imkanını kaçırmak istemeyeceğinize eminiz. Cumhuriyet’in 10. yılında Selanik Belediyesi’nin Türk-Yunan dostluğunun pekiştirilmesi amacıyla çift kanatlı sokak kapısının sağ köşesine, Atatürk’ün bu evde doğduğunu yazan mermer bir plaka yerleştirilmesi ve bunun Yunanca’nın yanı sıra Türkçe ve Fransızca tercümelerinin de koyulması kararını almasından sonra ev, Atatürk’e hediye edilmek üzere Selanik Belediyesi tarafından satın alınarak, anahtarı 19 Şubat 1937 tarihinde Türkiye’nin Selanik Başkonsolosluğu’na veriliyor. 1940 yılında evin yenilenmesi başlıyor ve Atatürk’ün ölümünün 15. yıl dönümünde yani 1953 yılında “Atatürk Evi” ziyarete açılıyor. Müzede sergilenmesi istenen eşyalar Dolmabahçe Sarayı ve Topkapı Sarayı’ndan seçilerek Selanik’e gönderildiğinden bu müze ayrı bir önem taşıyor. Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin toprağı sayılan bu ev, pazartesi haricinde her gün saat 10.00 ila 17.00 arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Yedi Kule

yedikule

Yaklaşık 1431 yılında Osmanlı tarafından Bizans surlarının içine inşa edilen Yedi Kule, kent surlarının kuzeydoğu köşesinde yer alıyor. Osmanlı döneminde Zincirli Kule olarak bilinse de günümüzde Yedi Kule olarak anılan kule, 1980-89 yıllarında hapishane olarak kullanılmasıyla da ilginç bir geçmişe sahip. Selanik’in en yüksek tepelerinden birinde olan Yedi Kule, ziyaretçilerine muhteşem bir manzara sunduğundan 1997 yılında restore edilerek açık hava müzesi haline getiriliyor. Yedi Kule’yi ziyaret etmeye karar verdiyseniz sizi girişindeki Osmanlı tuğrası ve kitabesi karşılayacak.

Beyaz Kule

beyaz kule

Eski Bizans yapısı yıkılarak Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yeniden inşa ettirilmiş olan Beyaz Kule, Selanik’in sembolü olarak kabul ediliyor. Bu kulenin inşa ediliş amacı liman şehri olan Selanik’i savunmak. Beyaz Kule’yi gördüğünüzde bu kuleyi daha önce görmüş gibi hissedebilirsiniz. Bunun nedeni yapının İstanbul’daki Rumeli Hisarı’nın bir kopyası olması. Uzun yıllar boyunca zindan olarak da kullanılan Beyaz Kule, şimdilerde müze olarak karşımıza çıkıyor. Pazartesi günleri kapalı olan müze, 08.30-15.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Aziz Dimitrios Kilisesi

aziz dimitrios kilisesi

Bizans’ta günümüze kadar gelmiş olan Aziz Dimitrios Kilisesi, 1493 yılında Osmanlı Devleti tarafından camiye çevrilip, adının Kasimiye Camii olarak değiştiriliyor ama ne yazık ki şehrin neredeyse yarısından çoğunun yandığı yangından bu yapı da nasibini alıyor. Yangında çok büyük zarar görse de yeniden restore edilen Aziz Dimitrios Kilisesi, 1949 yılında Ortodoks kilisesi olarak ibadete açılıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan bu yapıyı 08.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Aristoteles Meydanı

aristoteles meydanı

Selanik’in kalbi nerede atıyor merak ediyorsanız cevabı tabi ki de Aristoteles Meydanı. Selanik’in ana meydanı olan Aristoteles Meydanı, Nikis Bulvarı adı verilen şehrin kıyısında yer alıyor. Fransız mimar Ernest Hébrard tarafından tasarlanan meydanın tarihi 1918’lere dayanıyor. Aristoteles Meydanı çok sayıda miting ve siyasi konuşmaların burada organize edilmesinden dolayı sosyopolitik özelliğiyle de dikkat çekiyor. Aynı zamanda yılın çeşitli zamanlarında düzenlenen festival, karnaval ve kutlamalara da ev sahipliği yapan Aristoteles Meydanı, şehir için oldukça önemli bir turistik alan. İçinde çok sayıda bar, kafe ve restoran barından meydan, gençler için de oldukça popüler bir alan.

İLGİLİ YAZILAR